Motivatie van de oprichter : Lees vooral de info geschiedenis/ervaring van de heer  R. Bharos

INTRODUCTION : A few words of M.R. Bharos :

Wij moeten niet wachten op, wat het land voor ons doet, maar wat kan ik doen voor mijn land en de regering moet faciliteren en helpen en opbouwend werken, in volks en  ‘slands belang.

. . . Opo kondremang oeng  opo . . .     

Waarom ik het nu doe met en voor het volk van SME !

WSO is realiseerbaar met contacten en contracten en met het SME volk.

De mogelijkheden zijn aanwezig en de relaties zijn enthousiast voor deelname in dit nieuw concept en de nodige voorstel afspraken via een gedegen contract systeem                             (een soort MOU ).

Echter zijn er nog vele eisen aan het geheel, maar de toezeggingen zijn in grote lijnen gunstig te noemen en haalbaar, als het Surinaamse volk erachter staat en indien er genoeg mankracht aanwezig is in Suriname voor het geheel, dan zal er onderhandeld worden met de SME regering voor realisatie van het geheel of kunnen wij de politiek ingaan.  Zie het gehele systeem en contract-modellen etc.

Gelet de internationale belangen en de status van de financierders, en mede gelet de nodige items aluminium, en aluinaarde-productie met producten etc. is stikte geheimhouding van de personen nog vereist en gewaarborgd, en wordt de financieerder nog niet bekend gemaakt tot het basis-concept is bereikt, om WSO bedrijven te ondersteunen met en door het volk met de nodige voorwaarden/voorstellen.

Het vertrouwen is wederzijds, rest nog als het volk positief is, dan kunnen wij alles samen aan de regeerders aankaarten, of zelf de politiek in en regeren om dit te realiseren.

Hoe vaak hoor je niet dat men iets wilt doen of helpen t.a.v. de SME bevolking. Hulp, hulp …..Ja wel …..Don’t give him the fish, but it is better to give him the hook and teach him how to catch fish. Vandaar mijn intentie en inzet nu voor het volk en door het volk om het WSO project helpen op te zetten en te realiseren, met de nodige mogelijkheden contacten/financieringssysteem, contracten en het verdienmodel enz.

I am not a Multinational, but some people say that I am thinking like a Multinational.  I am a simple man. Multinationals have only the name, and the people are doing the jobs.  People like you and me.

Contact :  BIMS WSO  secretariaat  E-mail  :    bims@volkvansuriname.org                                                                                                                  BROSA – Bharos Nieuw Projects                                               

Ons doel :

WSO  o.l.v. R. Bharos zal teneinde de mijnbouwsector inzake bauxiet tot welvaart en welzijn van de totale natie gaan ontwikkelen samen met het volk en zijn internationale contacten. Daarnaast hebben wij ook nodig voor onze productie bedrijven: kruiden, producten, groenten en vruchten van tuinbouw tot plantage producten. Ieder kan op verschillende percelen en plantages vanaf 1000 m² minimaal deelnemen aan de teelt via speciale BIMS contracten                                                (zie contract mogelijkheden voor grondbezitters bij, Ondernemers Deelname).

De laatste regeringen konden het niet – en gunden het een ander SME niet of begrepen het niet. Sinds 1988 heb ik gevraagd en geprobeerd SME-bauxiet op de wereldkaart te zetten. Men is blijven hangen en er komt geen nieuwe ontwikkelingsvisie en er zijn geen nieuwe mogelijkheden gecreëerd tot nu toe.

Wij SME ondernemers kunnen met onze competentie en ons menselijk kapitaal en kennis het wel doen met steun en goed doordacht planning etc., maar het lukt vaak  niet omdat men bij de overheid niet gecentraliseerd en transparant te werk gaat of het niet begrijpt, of de tjoekoe mentaliteit het tot  niets resulteert. Mocht je informatie willen dan kunnen de regeringen-ministeries of ambassades deze niet geven.

( zie ref :  onderaan op deze site 1. Over aanbod financieringen vliegtuigen en schepen in 1992  2. Aanvraag bauxiet ontginnen in SME 1988 )                                                                                                                              In december 2011 had ik ook een concept-model t.a.v. aluminium project SME gedaan, maar jullie weten het resultaat al, men ” NDPers” o.l.v Graanoogst en Bouta, wisten het beter of gunde het een ander niet. Ze zouden niet een maar 3  bauxietmaatschappijen binnen halen om die berg in west SME te exploiteren.   Ik had gelijk mijn vrienden gewaarschuwd dat ze geen een maatschappij zullen vinden, daar ze geen verstand hebben van internationale zaken en investeerders en de handel in deze.  Bijna overal op onze aarde zit heel veel bauxiet.

Men houd zich vast aan BIS – BAS of BOS of andere instituten en regels en zijn niet inventief en creatief en heeft weinig informatie of is niet transparant. Wel ik kan jullie wel vertellen dat iemand buiten BIS en buiten Suriname mij meer gedegen informatie kon verschaffen en ook vele details. Wij zorgen samen voor een nieuw concept, een nieuw systeem en werkwijze, met als gevolg een gedegen inkomen voor de Surinamers. En de staat gaat profiteren van het ontwikkelingsproces en de verwerking van aluminium en bijproducten.                                                                                                                                                                                                                               Dit was onze Bharos Bharco Cacao in SME                                                                   Grote ondernemers moeten niet rennen achter instanties en ministeries etc. en niet afhankelijk zijn van enkele ambtenaren. Men moet de wegen vergemakkelijken, faciliteren en particulieren het laten uitvoeren. Internationaal onderzoek en research is van grootste belang in het begin. Dat is het begin, en het halve werk.

Als men weinig kennis heeft van multinationals, concerns en systemen en men kan niet begrijpen dat met constructieve en creatieve contract systemen wel iets te realiseren is, gaat men vaak commentaar leveren en negatief reageren door het gebrek aan kennis en ervaring. Als het niet hun understanding level is, begrijpen ze het niet en hebben ze een vooroordeel. Ik heb met mijn bevriende contacten dit systeem mede ontwikkeld en samen zijn wij tot een basis concept gekomen in vertrouwen en na zware onderhandelingen en voorwaarden welke Suriname moet handhaven/accepteren op basis van internationale grondstof prijzen en basic products etc. en met diverse constructies het verder uit te bouwen tot eind producten uit Aluminium zowel in als buiten Suriname.

Geef commentaar als je gedegen kennis hebt van zaken qua subject  etc.

Het volk gaat samen deelnemen om het geheel te realiseren.

Waarom moeten SME regeringen altijd begi begi doen en wachten op multinationals van buiten?

Gelet op mijn historische ervaringen in business, en in diverse productiesectoren, mijn bezigheden in en met mega systemen/projecten, en de gedrevenheid om oplossingen te zoeken via constructieve en innovatieve ideeën en creatief bezig te zijn, met de nodige materie/grondstof/productie mogelijkheden is het wel mogelijk dit WSO project te realiseren.

Europeanen kijken eerst naar de business – Hun prioriteit is financieel gewin. Wat kan ik eraan verdienen, terwijl veel mensen in het Midden-Oosten allereerst kijken naar de persoon . Als de persoon hun aanstaat dan vertrouwen mensen elkaar en mogen elkaar, dan komen de zaken kijken en daarna kijkt men naar wat men kan verdienen. De winstmarge is dan vaak niet belangrijk.

Na zwaar onderhandelen met de partners/relaties en het vertrouwen opbouwen, en met innovatieve en constructieve contract systemen/modellen en meer is de financiering met contracten voor WSO project mogelijk, en te realiseren/haalbaar.

Na vele verzoeken en vele mogelijkheden welke ik heb gehad in mijn leven van het bouwen van fabrieken en produceren van producten, en mij gebezigd met internationale conflicten/gebeuren o.a. met Irak – Arabian Industrials – Equitments, Computers en het Maan-Universal project, en met de nodige contacten wereldwijd, ondanks dat ik van mijn rust geniet, heb ik toch besloten mij te willen inzetten voor het WSO project, voor het volk van SME.

Ik ben van zaken/fabrieken en business overgegaan tot internationale subjecten/oplossingen/methodes, en systemen ontwikkeld, en ook als internationaal adviseur bij grote projecten:  o.a. de Private law versus International law. Embargo Irak oplossing met Crude contract systems, based on legal Crude Oil contracts. Daarnaast heb ik ook een universeel, uniek Maanproject, en bezig geweest de laatste jaren met ISRO,  Roskosmos, Nasa and meer.

Wij kunnen dat zelf :

Naast onze contacten/financieerders, moeten we ook ergens beginnen en niet telkens opzoek gaan naar steun van buiten alleen, terwijl wij heel wat in huis hebben. Begin eerst met de inventarisatie. Wij hebben wat middelen en gedegen manschappen ook.  Een goed begin, in dit geval – een goed research is half werk.

Kijk goed en zie een deel van het concept hier.  It is just the begining.

Het is een veelbelovend geheel van constructieve, innovatieve, aangepaste systemen, contractmodellen en internationaal combinaties via particuliere investeerders/afnemers/participanten etc. wel te doen.

Mijn dank aan allen die mij van enig advies hebben voorzien en hebben geholpen en meegewerkt aan het ontwerp van dit WSO project model.

Speciale dank voor de constructieve contract/systemen en contacten gaat uit naar de heer H.R. Bharos  & Sheikh Nazim, mijn leermeesters, ook voor het basis concept van WSO.

  ….. Voor het werkend volk en ook door het volk …..        

Info : H.R. Bharos

Mijn vader is mijn grote leermeester geweest.  Doen… en werken en zoek oplossing en wees creatief en handel oprecht en je zult zien het loont. Door mensen goed te betalen en goed te behandelen worden ze beter gemotiveerd en presteren ze beter, en dat is vooruitgang.

Weet :  Mensen met veel kennis hebben vaak weinig problemen en mensen met weinig kennis hebben veel problemen.

………………………………………………………………. Dat is een feit ………………………………………………….

Voor alles is er een oplossing en richt je op de oplossing en blijf niet klagen over het probleem.

Meestal ligt de oplossing vlak naast het probleem   …………Dat zeiden mijn meesters ook altijd.

H.R.Bharos is begonnen eerst als hard werkende bakkersknecht en was weeskind, daarna ..heeft hij in enkele jaren zichzelf opgebouwd als industrieel – Internationaal zakenman.

Wij bouwden fabrieken in SME en hij hielp daarnaast ook anderen met fabrieken/machines bouwen.

In 1947 begon hij al met Pindakaasfabriek R. Bharos – & Klinkenburg & Tjoe Toeng Sang, en maakte hij later ook Cacao, koffie, koekjes en is ook de mede grondlegger/aandeelhouder van de CIC Witboi – fabriek en was hij daarna in SME producer manager van Interfilms NV .

Hij was meer bekend als Papa Bharos “Bigi Basi”, met zijn fabrieken en bedrijven in  Pindakaas/koffie/cacao in SME tot 1973 daarna in NED ,en was tevens deelgenoot in vele fabrieken en bedrijven. o.a. van Bharco foods, Bharcophatic , Brosa , BIMS en TWS TransWorldShipping NV. Zijn inbreng in een uniek concept niet te vergeten, met energie Crude Oil voorraad contracten -“Private law -versus International law “.        Dit omhelste een concept/systeem BIMS private law – versus- UN Embargo Iraq.

Hij kwam op voor het arme volk en was very humble….. Hij zei altijd weet dat elk een heeft een maag  – dus elk een mag eten. .

Vermeldingswaardig is dat hij als hobby een fruitboerderij had met nog eens 5000 legkippen en fruitbomen.

Wij verkochten ook eieren en kippen in SME  toen, en nu fabriceren wij meer dan 33 producten in Nederland in diverse fabrieken. De export van pindakaas, verse- en droge-vis , krab, mango-chatney en garnalen uit SME en van Scheepsladingen hout met SUFUCO en TWS etc , naast de productie van:  Bharco : peperpoeder, bananenmeel, rijstmeel, suikerpoeder, sappen ,zwarte en witte peper in SME is ook aan hem te danken.

RIP  H.R.Bharos en allen die reeds zijn heengegaan.

  Bharos Peanutbutter  SME product                                                      Bharos Beurre D”arachide  export uit SME                                    Dit was onze Bharos Pindakaas in SME

Sinds 1973 had ik R. Bharos de leiding van de fabriek R. Bharos pindakaasfabriek  en maakten wij: BHARCO –  koffie en cacao, specerijen, bananen- en rijstmeel – peperpoeder , poedersuiker  en sappen in SME, naast de export van pindakaas, vis, garnalen, krab, hout en chatney in bulk. Ja en Suikerrietsap en sinaasappelsap was ik net mee begonnen in 1982, toen deed ik de Maart Coup.

Geschiedenis: ervaring M.R. Bharos met verhalen en info:     …  (Ik ben nog bezig met de opstelling van dit stuk.)  …

Schematisch enkele informaties : Laten wij of de Politieke leiders het geheel laten realiseren voor het volk  – De mogelijkheden zijn nu aanwezig.

Niet alle details kan ik kwijt geven en nu op mijn oude dag, dichterbij het einde v/h leven wil ik wat kwijt, en niet meenemen in mijn graf:  Je neemt niks mee geen cent/snoep, alles blijft hier en het komt je niet te hulp, weet dat. In 2019 wilde ik met mijn project WSO de politiek in, daar er veel belangstelling/meldingen zijn voor het WSO Project door het volk. De politiek ga ik niet meer in, gelet mijn gezondheid en ouderdom. Adviezen kan ik wel geven als mijn gezondheid het toelaat.

  1. Allereerst wat men allemaal zegt over mij en het een en ander wat ik gedaan heb in het verleden. Want weet je bent wat je doet/handeld en denkt en wat men over je denkt en wat je voelt. Ik ben niks.

A. Industrieel, internationaal zakenman, producent- coca versnijders, drugsbaron-bemiddelaar, project ontwikkelaar, internationaal adviseur, politiek regerings-militairemacht adviseur, sufi etc.  Maar ik zeg ik ben niks – zo simpel is het.

B. Het leukste vind ik wel zelf: de bemiddelingen/ontwikkelingen in de drugs/versnijders etc. en het UN -Iraq contract/overrompeling naast mijn reseach in Crude oil en Aluminium..en de kennis.  In de tijd hadden wij met enkele vrienden van Pablo Escobar contacten en verdienden mijn vrienden ook via de SME lijn etc. , en ook weer met de verkoop/productie van Coca-versnijders en met de import, van drugs en Cocaine in Europa. Wij lieten ook vele vrienden verdienen in deze handel. Wij hebben misschien meer verdiend in de tijd, dan D.Bouta en zijn cornuiten samen. Vele mijn vrienden zijn nu rijk. En anderen zijn er ook niet meer. Adviezen en contacten geef ik enkelen nog in Nederland, als ze het vragen, en humble ga ik door het leven als een simpele oude man. Op mij oude dag geniet ik van een etentje in een restaurant, en kom ik vaak in een eenvoudige klein maar lekkere/gezellige roti-zaak in Oost Amsterdam- die Wonny’s Restaurant heet, waar ik met vrienden ook geniet van het eten en bekend ben.  In de tijd heb ik vele vrienden gehad en veel meegemaakt met Miljonairs tot miljadairs in zaken/banken/olie/bouw projecten  etc. , van ministers tot presidenten , en ook met kleine dealers tot grote drugsbarrons. Het zijn allemaal hetzelfde en ze gedragen zich ook zo in grote lijnen.

  1. Ik was naast mijn bezigheden met de productie van diverse producten- jaren lang bezig ook  om naast andere activiteiten diverse doelen te realiseren.
  2. De coup in 1982 op 11 maart daar ben ik de opzetter en oprichter van : en heb ik lt.Rambocus bewogen samen met vrienden en familie en met prof Baal Oemrawsingh en anderen gepleegd. Ik kreeg nl ruzie met Bouta Desi/bevelhebber  persoonlijk  omtrent zijn Decreten daar hij ook voorzitter was van het Beleidscentrum en onder president etc. Nadat hij mij had uitgenodigd en mij sommeerde om een open blanco contract te tekenen voor : ministerie van financien t.a.v. mijn fabriek omtrent levering/prijzen van Pindakaas via contract, en mij 2 weken bedenktijd gaf. Wel daarna wende ik mij naar de toenmalige bekende Advocaten kantoor van Lim a Po waar mijn vriend, zijn assistent dus, de heer mr Raschied Abdoellakhan was, die bij de deur stond en mij opving en vroeg wat er aan de hand was. Ik stapte uit mijn  Caddilac en vroeg de chauffeur om de auto iets verder in de straat te parkeren en liep hem tegemoet. Later zei:  Mr Abdoellakhan  dat de grondwet buiten werking was en dat Desi haast alles kon doen omdat hij bij Decreet de macht had en hij zei:  wij kunnen niks betekenen/doen voor jou nu.
  3. Toen ging een knopje bij mij om : OOhh dus als je de wapens in handen hebt en de macht kan uitoefenen , kan je alles – Okeeee  dan…..OOh  ja me kong !
  4. Na enkele dagen ontmoete ik mijn vriend, lt Rambocus in een tent en ik nodigde hem uit in mijn fabriek voor een gesprek,” om de democratie te herstellen “, en zo zijn wij gaan bouwen aan de machtsovername/coup samen met mijn familie/neven en vrienden.
  5. Bouterse en anderen denken nog steeds dat lt Rambocus en anderen de brain waren achter de coup, en hebben toen op 8 dec 1982 mijn juristen en  vrienden en enkele bekenden vermoord.
  6. Bouterse en zijn Cornuiten hebben toen na de Coup – Bharos bedrijven/industrie geboycot – De leken bij INDEX- hebben het mij persoonlijk te kennen gegeven, bij name de heren Leather en Henar de z.g. deskundigen van SME.  Toen ben ik vertrokken uit Suriname en in het buitenland begonnen. Suriname heeft tot heden geen van die kwaliteit producten kunnen produceren en alles is import nu.  Zo zijn er vele bedrijven vertrokken uit SME, en in het buitenland hebben ze succes.
  7. Tegen 1989 was ik bezig met Saddam en zou via en met zijn hulp, SME overrompelen etc. Had contacten al gelegd en was bezig, maar jammer er kwam een oorlog en daarna weer. Met enkele officieren van toen ,had ik reeds contacten, enkelen zijn later vermoord. Mijn achterband is niet zoals die van D.D.B.  Velen en bepaalde van mijn vrienden en familie staan ook achter mijn projecten en doelen etc.
  8. In mijn opvoeding heb ik meegekregen en mijn levens-filosofie is nu ook dat je niet haatdragend moet zijn en als je iemand vergeeft, moet je alles vergeten en dat God je beloond. Je moet vergevend zijn in het leven en geen wraakgevoelens hebben anders doe jij jezelf tekort en is het energie verspilling en ongezond. Het werkt tegen jezelf en je komt niet vooruit en blijft hangen en het kost je alleen maar energie en ‘t  is zeer ongezond. Vandaar dat ik geen wraak gevoelens heb of koester en humble en vergevend door het leven ga en iedereen vergeef. Geef niet de ander de schuld, maar erken je schuld en accepteer het zoals het is en wat het ook is, en werk naar vrede en vergeving en haat niemand. Laat het zoals het is.

” Er wordt nog gewerkt aan de voltooiing van deze site/pagina. Ik ben nog bezig …..Er komt spoedig meer ….”                       

     Vroegere… Bharos Pindakaas  in SME ——-                       Old … Pindakaas Bharos   

Laat je niet beinvloeden door mensen die klagen en zeuren of profiteurs – en door negatieve en jaloerse mensen. Vaak begrijpen ze het geheel niet en hebben weinig kaas van gegeten en komen met negatief commentaar en kritiek.

Naast mijn inzet als initiatiefnemer,  ben ik ooit ook actief geweest in 1982 om voor het volk, de militaire macht van de groep van Bouterse van toen, omver te werpen, om zodoende de democratie weer te herstellen. Nu op deze leeftijd en op vele verzoeken zal ik mij ook inzetten voor het volk om dit WSO project helpen te realiseren voor het volk. Waarom zou ik nu, met mijn kennis en ervaringen op deze leeftijd, mij niet kunnen inzetten voor het SME volk?      Antwoord:  Ja voor het volk ! 

Gelukkig mag ik op deze leeftijd God danken en heb ik alles wat mijn hart begeert en kom ik niets te kort. Een tevreden mens is een gelukkig mens.

Mijn meester zei ook altijd : Als je niet op de understanding level iets doorgeeft aan de ander, maak je het hem/haar moeilijk en is het voor hen, het moeilijk te begrijpen.

You must talk to the people conform their understanding level. If you talk up or down, they will not understand and it will be difficult for them to understand. 

Een voorbeeld:                                                                                                                                                                                           

Ik was met computers bezig, dat is mijn hobby, In 1993 was er nog geen Win95 en ik zei aan de mensen op de chat in MSN dat je ook kan praten en elkaar horen – en men verklaarde mij voor gek en geloofden mij in eerste instantie niet. Ja ik had toen 2 chatrooms in MSN-chat die altijd vol liepen. Vaak willen mensen niet geloven, en dat is te danken aan kennis van zaken.

Mi hati sari

Mijn inzet was eens voor het volk en  nu zijn ze in diepe problemen geraakt en er gebeurd weinig, het zelfde liedje al meer dan 40 jaren.       Ik heb mij ook daarom ingezet en na jaren research en inspanning met mijn vader, kwam ik via creatieve systemen en contacten /constructies om dit project te helpen realiseren, hetwelk ten goede zal komen aan het totale volk en ook voor de kanslozen/arbeiders en kleine ondernemers etc.

Mijn gehele informatie : contacten en systemen kan ik nu niet prijs geven en wil ik de kans niet weer lopen dat anderen misbruik van kunnen maken of het anders gaan willen aanpakken, waardoor het geheel in het niets kan belanden.                                                                                                                                                                                         …………… Iedereen moet profiteren  ………………….

Vandaar dat ik iedereen in de gelegenheid stel via dit concept, om te participeren, dus deel te nemen in het project – van arbeider – tot directeur, en iedereen die een aandeel wilt hebben. Zodoende kunnen wij niet door een multinational worden uitgebuit en corruptie  vermijden.

Het moet ook deels ten goede komen aan het hard werkend volk. Geen tjoekoes en fromoes  van enkele  Ambtenaren!

Naast diverse adviezen aan mijn adres, zag ik filmbeelden van onze landgenoten die heel triest te noemen zijn en armoe lijden en moeilijk kunnen uitkomen met al die wisselkoersen/valuta’s etc.          ……Old  –  Bharos Mij & Products SME               … Dit was in SME onze Hout verschepings Mij. TWS  The Shipping Company.

Mi hati beng kre en mi no kang sari foe dja.                            Onze BHARCO- Bharos Koffie was dit in SME  vroeger van uit onze eigen fabriek.

Wij moeten wat doen en komen met oplossingen en niet blijven klagen en de schuld zoeken bij anderen. Kaba !!!

Let wel:

Wel wel wel ……    Ik kwam in SME voor dit project in 2011 en ja met nul op het request, en jullie willen het niet geloven wat ik meemaakte aldaar !

Toen ik met mijn vrienden een restaurant binnenstapte om te eten, hoorde ik de jonge ondernemer zeggen “Ja voor u een Nasi met kip of sate? dat kost SRD 10,- en voor de anderen die Pitjel wilde eten hoorde ik hem zeggen: voor u is het SRD 12,50.” Ik dacht, heb ik het goed gehoord SRD 12,50 voor een portie pitjel? Ik vroeg de ober is die Pitjel duurder dan die Nasi met kip? Ja zei die jongeman, groente is duur mijnheer. Men wilt niet planten…..Oke !  Gelijk reageerde ik tegen mijn vrienden :  …..oohhhh    …….    Het is dus te danken aan het volk zelf .  OOhh zei een vriend van mij tegen mij , dat heb je wel heel snel door….Mensen toch ! Waar zijn wij mee bezig ! Alsmaar de vinger wijzen naar de ander dat ze niet goed zijn en niks goeds doen. Ja men produceert en verbouwt  zelf niet veel.

Ai boi :

Rijst groeit in SME de kruiden ook en de kip is import Oke te begrijpen – Niet iedereen kan kippen kweken en deng foer joe foroe dacht ik dan heb je ook niks. Maar wat about die Pitjel dan:  Alle groenten en kruiden en de pinda/saus is uit SME – Niks import en dan is het duurder dan de NASI met kip! Schandalig  !

Vroeger koste een portie Nasi f 1,50 per portie en een portie Pitjel f 0,15 een tiende van de prijs van een portie Nasi.  Tuinbouw !               Wat doen de mensen toch – Willen ze niet meer planten ? of zijn ze gemakzuchtig geworden of is het wat anders !

Ja, ja ….. “Produceer en consumeer “. En niet klagen, anders ga je toch planten en produceer je iets, zoals Groenten of zo. Ik wil geen geklaag horen van niemand. Weet: klagers hebben geen nood!  In Nederland plant ik kruiden en pepers voor eigen gebruik in mijn tuin. Waarom kunnen ze dat niet in SME –  Waarom plant je niet iets – No klaag – Go prani … SME zijn gemakzuchtig en produceren weinig of haast niks in SME. Ik ken vele Surinaamse mensen die in Nederland pepers kruiden en groente planten en in Suriname hebben ze land genoeg en planten niks.

Groente is duur … Ja wat wil je als men niet wilt planten .  Klagen maar …!!!

De rijke lui in SME:

Mijn vader heeft zich nooit tot die groep willen laten gelden. Hij was simpel en humble en gewilligd onder de mensen. Hij zei altijd tegen mij: “wees eenvoudig en besef dat iedereen een maag heeft en moet eten. Je moet je concurrenten niet haten, gun hun ook een boterham.” Dat was zijn motto.

Mijn Moeder zei altijd: “Je neemt niks mee in je graf en doe goede dingen en wees aardig en oprecht en wees goed voor de armen. De goede daden ,dat neem je mee. Hoeveel ga je meer  eten en wat wil je nog meer vergaren, het gaat aan je vreten en wees dankbaar en geef en wat je geeft is van jou, wat je houdt is niet van jou.” God zegene deze mensen en allen die voor ons zijn heengegaan.

Ik vraag me af waarom mensen vaak afgunstig zijn en meer en meer willen terwijl ze al zoveel hebben. Mijn vader zei ook altijd: ‘je moet niet blijven jagen en streven naar meer, zorg ervoor dat je het ook op kan maken en geniet als je wat hebt verdiend. Geluk moet je ook hebben en dat is niet te koop.

Wees altijd tevreden dan ben je dankbaar en ook gelukkig en vraag niet veel. Heb weinig verlangens en weet dat als je tevreden bent je gelukkig kan zijn en laat altijd Niets de plaats innemen van Iets. Dan sta je niet gauw voor teleurstellingen, en wordt je niet ongelukkig.”

Brada naga sisa, landgenoten:

Hoe vaak hoor je niet dat de ontwikkelingen in SME te danken is aan dit of dat beleid of politiek en men wijst gauw een vinger naar de ander. Wel ik denk eerder dat het ligt aan o.a. de mentaliteit van Sme’ers en hun onwetendheid. Wij in SME willen vaak anders voordoen , en  maatstaven/levensstandaard hanteren van ontwikkelde landen en leiden aan een complex.

Ook hebben wij die “katibo” mentaliteit overgenomen en er is niets veranderd met de tijd.

Ik snap niet waarom sommige SME hebberig/gierig/hebzuchtig zijn, die meer en meer willen, al hebben ze tig miljoenen …. Nemen ze het mee na de dood in hun graf, vraag ik me af, of wat doen ze ermee? De kinderen en/of kleinkinderen maken het kapot of ze gaan iets raars mee doen of je verpest ze etc.  Denk toch eens na!

Gun en geef de armen de kans en gun het hun en wees niet hebberig en afgunstig of gierig. Ga je vermogen opmaken en geniet  ..of investeer het ..

Voorbeeld: ondernemer

In 1986 kwam ik weer in Nederland en begon ik nog een fabriek met Nf 15000,- en produceerde pindakaas – chocopasta , cacao en pindasaus R. Bharos.

Bij aanvraag om krediet/lening bij de bank voor mijn fabriekje in Ned, in 1986 , zei de bank dat gelet mijn rapport- er geen kans van slagen is voor mijn  product met mijn hogere  prijzen, daar Calvé en andere merken veel goedkoper zijn op de Ned markt. Bij deze mededeling van de bank – gaf ik de bank-chef een potje van mijn kwaliteit product,  Pindakaas R. Bharos , en zei dat ik reeds op de markt en in de productie ben. De bank bediende schrok en vroeg waarom ik toch een lening heb aangevraagd voor mijn fabriek/financieringsproject. Ik moest lachen en zei ik ben een ondernemer en moet roeien met de nodige riemen en mogelijkheden”.  Ik richt mij op mijn doelgroep met de nodige contracten van levering. In een land is het nodig het systeem te kennen en ook daarmee te werken. Ik werk graag van achter naar voren – en zo zie ik de mogelijkheden beter.  En..  Zie het resultaat !

THIS UNIQUE SYSTEM IS BUILT AND CREATED BY PEOPLE WITH EXPERTISE IN BUILDING MEGA PROGRAMS AND WELLKNOWN WITH UNIVERSAL SYSTEMS, PROJECTS AND BUSINESS

Sometimes when people say something – The society when they don’t understand and those people are not from that level of knowledge – they think you are dreaming or crazy. Just like when I say to you now –  That they are busy with planning to start;  growing food on THE MOON  –

People who don’t know will say that I am crazy.  China wants to plant vegetables on the moon and mars.  See photo below . China wil groenten van Mars en maan     .  .  .   –>

    . . .. .